Hoeveel ademhalingsoefeningen zijn er?

Onze dagelijkse mailbox is toch iedere keer weer een bron voor verbazing. Waar mensen al niet mee aan de slag gaan door Google om hun probleem op te lossen, zonder dat er gedegen medische kennis achter zit. Als het allemaal niet helpt weten ze ons vaak te vinden en kunnen we door gedegen metingen het probleem achterhalen en goede adviezen geven. Je komt gekste ademhalingsoefeningen of mensen die echt een longprobleem en denken dat het op te lossen is door een oefening. Sommige worden zelfs super benauwd b.v. als ze longfribose hebben en dan rustiger moeten ademen of hun schouders moeten laten zakken bij ernstig longemphyseem. Deze trekken ze juist op om de long die uitgelubbert is en in elkaar hangt meer ruimte te geven.

Verhoog je weerstand

Je kunt altijd je weerstand verhogen en dan je algehele staat verbeteren als je ziek bent. Dit kan door bewegen, beter ademen, goede voeding die de vetverbranding stimuleert en een minder gestresst leven.

Hoeveel ademhalingsoefeningen zijn er?

Eigenlijk is er maar 1 ademhalingsoefening en dat is de oefening die bij de staat van jouw lichaam past. Want het is alleen maar vraag en aanbod. Een lichaam dat aan het vechten is om niet ziek te worden of een ziekte te overwinnen heeft meer Zuurstof nodig voor de verbranding dan een lichaam dat niet ziek is. Ook bij een geestelijke staat van stress is er meer zuurstof nodig. Meet je hartslag maar eens als je op een examen uitslag of medische uitslag zit te wachten. We zien ook mensen met een hogere hartslag in de ochtend als ze naar de ARBO-arts gaan, die oordeelt of ze weer aan het werk moeten. Dit betekend altijd dat de ademhaling in deze hartslag verhoging meegaat!

De meest eenvoudige manier om te controleren of je ademtherapie de juiste is door je hartslag te meten “wel een meter en niet door te tellen”. Je hartslag moet altijd dalen als je rustig wilt worden!

De volgende stap is je gaat gewoon een beetje praten tegen iemand b.v. een minuut of 3. De hartslag die je dan vindt is vaak redelijk laag alle oefeningen om rustig te worden en goed te ademen moeten daar dan weer een beetje onder zitten, dan benader je de vraag van je lichaam het beste. Dus bij 70 hartslagen bij praten zou dan tussen 64 en 68 moeten zitten bij de juiste ademtherapie voor jou!

Wil je een andere staat bereiken in je lichaam, dan kan je overademen. Zodat je veel koolzuur uitademt en daar kan je je anders door voelen of je dat fijn vindt is persoonlijk. De koolzuurspanning in je bloed is bepalend voor de staat van je lichaam.

Vecht-Vlucht stand versus ontspanning

Weinig koolzuur leidt tot vecht-, vluchtstand en ook angsten. Meer koolzuur leidt tot ontspanning, meer humor en een beter relativerend vermogen. Onderademen leidt eerst tot een wat prettig gevoel (vooral als je verkeerd ademt) en dan al gauw tot echte benauwdheid.

Conclusie er dus maar 1 goede manier van ademen voor jouw lijf. Dit geld ook voor inspanning. Een troost als we gaan inspannen neemt het lichaam bij oplopende intensiteit steeds meer de taken over van de geest. Als je op de hoogte ben van de HRV hartslagvariabiliteit zul je zien dat er 1 op 1 relatie tussen de mate van inspanning en de hoogte van de variabiliteit. Hoe hoger de variabiliteit hoe meer ontspannen!

Meer weten over jouw ademhaling?

Een test geeft meer inzicht in jouw conditie en ademhaling.

Plan een afspraak!

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Aanmelden voor de Energy Control nieuwsbrief