Sportbegeleiding

Welke sportbegeleiding is de beste voorbereiding?

Dat een goede voorbereiding en sportbegeleiding de basis vormt voor het leveren van topprestaties, is een ‘open deur’. Wat een goede voorbereiding precies inhoudt, is minder duidelijk. Als topprestaties komen door ‘een wil om te winnen’ dan zal er toch zo veel mogelijk moeten worden ‘afgezien’, en dus ook in de training? Nee dus – was het maar zo eenvoudig.

Blijkbaar is een goede voorbereiding niet een kwestie van zo hard mogelijk trainen. Maar zodanig trainen dat een optimale effectiviteit wordt verkregen. De ‘serieuze’ atleet zal vaak het doel voorbij schieten – traint te hard – terwijl de ‘minder serieuze’ atleet ook héél dicht bij een optimale effectiviteit kan komen – terwijl eigenlijk iets te weinig traint. Voor die ‘serieuze’ atleet blijft er altijd iets onrechtvaardigs in zitten, dat atleten die minder trainen, soms toch verder komen.

de test

De eerste start op de beste voorbereiding en een goede sportbegeleiding begint met de test. De test bestaat uit twee gedeelten: de inspanningstest en de hersteltest.

Inspanningstest

Het doel van de test is om je huidige fitheid te meten. Om vervolgens je persoonlijke schema te kunnen maken. Je ontvangt het verslag met de resultaten van je test en daarbij uitgebreid uitleg. De bedoeling is dat je daarna zelf in staat bent om je trainingen te optimaliseren. Tijdens je test draag je een hartslagband en worden onder andere de volgende waarden gemeten: 

  •  Maximale wattage
  •  VO2Max
  •  Omslagpunt (anaerobic threshold) 
  •  Maximale hartslag
  •  Je (ideale) D2 trainingszone. 

Hersteltest

Tijdens de test zit je rustig op een stoel. Dit betekent echter niet dat je lichaam wezenlijk in herstel is. De mate van actie in het zenuwstelsel bepaalt namelijk de kwaliteit van het herstel. Dit laat zich meten door je hartslag, en nóg specifieker, door de tijd tussen 2 hartslagen in, oftewel de hartslagvariabiliteit (HRV). Tijdens stress of inspanning is de tijd tussen opeenvolgende hartslagen hetzelfde. Je hart pompt dan gelijkmatig zuurstof naar je spieren (handig voor als je moet vluchten). Tijdens herstel zijn de tijden tussen opeenvolgende hartslagen verschillend. Dit komt omdat je hartslag dan sneller gaat wanneer je inademt en langzamer wanneer je uitademt. De waarden die gemeten worden tijdens de hersteltest:

  • HRV
  • Hartslagfrequentie
  • Ademhalingsfrequentie
  • Uitkomst of je lichaam tijdens rust wel of niet voldoende in herstel is.

sportbegeleiding bij Energy Control

Lees ook de pagina De Energy Control methode.

Wij schrijven trainingsprogramma’s om de maximale trainingseffectiviteit zo dicht mogelijk te benaderen. Principes die wij hierbij toepassen zijn:

  • specifieke training in specifieke verbrandingszones van het lichaam, gekoppeld aan algemene trainingsdoelen en/of specifieke prestatiemomenten
  • goed herstel (rust) na de training
  • verbetering van het ademhalingspatroon

Prestatieverbetering is lange termijnwerk: stevige fundamenten leggen, durven om rust in te bouwen voor een goed herstel. Tevens ook minder kans op blessures. Vertrouwen op wetenschappelijk onderbouwde principes. De meeste atleten zullen in het algemeen juist wat moeten worden afgeremd en minder gaan trainen. En voor allen geldt dat de trainingen nooit meer hetzelfde zullen zijn als voorheen.

Naast de trainingsmiddelen voor algemeen gebruik kunnen wij onze sporters ook gebruik laten maken van apparatuur voor het nabootsen van hoogtestages.

slotopmerking

Fysieke voorbereiding vormt de basis voor topprestaties, bij winnen komt meer kijken. Uiteraard is talent een eerste vereiste. Bovendien speelt bij veel duursporten speelt tactiek een belangrijke rol. Toch zijn wij mening dat de tactische component in duursport pas een rol gaat spelen als er een stevige basis gelegd is. Pas dan is er voldoende mentale rust voor een tactisch spel. En andersom kunnen tactisch sterke atleten nog vaak wel degelijk iets aan hun basis verbeteren.

Aanmelden voor de Energy Control nieuwsbrief