Hoeveel ademhalingsoefeningen zijn er?
Hoeveel ademhalingsoefeningen zijn er? Onze dagelijkse mailbox is toch iedere keer weer een bron voor verbazing. Waar mensen…
Oncofit, wie wil dit niet. Tot voor kort was het ondenkbaar dat je kon gaan sporten tijdens een behandeling tegen kanker. Door de behandeling ben je natuurlijk niet fit en hangt je fitheid af van de fase van de behandeling.
Het niveau waarop je moet trainen zal wisselen. Met de huidige EC apparatuur en de app kun je trainen op de vorm van de dag.
Alvorens je daarmee aan de slag kunt gaan is stap één de test.
De test bestaat uit twee gedeelten:
Het doel van de inspanningstest is om je huidige fitheid te meten en inzichtelijk te maken.
Wanneer je niet fit bent door kanker of door andere oorzaken en dan op de bonnefooi gaat sporten. Is de kans groot dat je over je grenzen gaat, waardoor je verder in het moeras wegzakt.
De test bepaalt op welke individuele hartslag voor jou van toepassing is. En je gestaag aan je herstel kunt gaan werken.
Met persoonlijke begeleiding of door middel van begeleiding op ‘afstand’ met de app.
De herstel- en reïntegratie trajecten worden op maat gemaakt, zodat het voor een ieder goed haalbaar en vol te houden is.
Wanneer je te horen krijgt dat je kanker hebt, stort je wereld volledig in. Je ervaart zoveel stress en je ademhaling vliegt de bocht uit.
Stress zet het autonome zenuwstelsel onderdruk. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen nl:
De sympaticus is het gaspedaal. De adrenaline gaat door de stress omhoog. Kortdurende is dit geen probleem, het is zelfs gezond. Maar langdurig put het ook de bijnieren uit en ontstaat er in de tijd vermoeidheid en uitputtingsverschijnselen. Dit geldt ook voor cortisol, door de tijd met veel stress, wordt je cortisol resistent of misschien wel cortisol deficiënt of je krijgt een hypercortisolemie.
De parasympaticus is het rempedaal. De parasympaticus zorgt ervoor dat de sympaticus beter onder controle blijft. Waardoor hartslag, ademhaling, de spijsvertering, de lichaamstemperatuur beter gereguleerd worden.
Het beïnvloeden van jouw ademhalingspatroon en de ademhalingsfrequentie kunnen een mooie aanvulling zijn om stress te reduceren.
Als je een leeuw zou tegenkomen kom je in de vecht-vlucht stand of in een freeze reactie. Dan gaan er allerlei mechanismen op de achtergrond aan de haal. En jouw lichaam is ontregeld. Het is dus goed om al deze mechanismen in kaart te brengen. Zodat er meer rust en herstel kan plaatsvinden. Met als uiteindelijke doel energie!
"*" geeft vereiste velden aan